Regionalizare

Premieră regională – Sistemul Informațional „Managementul Dispozitivelor Medicale”

Dispozitivele medicale sunt o investiție foarte costisitoare pentru sistemul de sănătate, în general, și pentru orice instituție medicală, în particular. Tocmai din acest motiv este foarte important cum gestionăm dispozitivele medicale, atât pentru îmbunătățirea actului medical, cât și pentru securitatea pacienților și utilizatorilor, precum și pentru o bună funcționare a echipamentelor și o viața lungă în exploatare.
Detalii

Monitorizare video în substații și pe mașinile de ambulanță

Pentru asigurarea operativității și calității unui serviciu de urgență precum este ambulanța sau asistența medicală de urgență sunt indispensabile tehnologiile moderne ce permit eficientizarea gestionării serviciului. Astfel, primii pași la contribuția de tehnologizare a serviciului au fost realizați de Proiectul REPEMOL care a dotat substațiile din zona de Nord, 12 la număr, cu sisteme staționare de monitorizare video, precum și va achiziționa camere de bord pentru mașinile de ambulanță.
Detalii

Specialiștii susțin îmbunătățirea serviciului regionalizat de urgențe și terapie intensivă la copii

Specialiștii în urgențe pediatrice și asistența medicală a mamei și copilului pledează pentru îmbunătățirea serviciului regionalizat de asistență medicală de urgență și terapie intensivă la copii. Ei și-au înaintat propunerile de optimizare a serviciului într-o ședință condusă de Viceministrul Sănătății, Octavian Grama, cu genericul Fortificarea Serviciului regionalizat de asistenţă medicală urgentă şi terapie intensivă la copii.
Detalii

Structura și sistemul de referire ale asistenței medicale de urgență la copii

Odată cu adoptarea Ordinului nr. 1215 al Ministerului Sănătății, a devenit obligatoriu sistemul de referire pentru asistența medicală de urgență și de terapie intensivă la copii, care prevede transferul intarspitalicesc al pacientului copil în cadrul serviciului regionalizat. Nucleul sistemului de referire este format din 4 departamente de medicină de urgență care funcționează după criteriul regional în preluarea cazurilor de urgențe pediatrice.
Detalii

4 departamente de asistență pediatrică de urgență

Proiectul REPEMOL în colaborare strânsă cu Ministerul Sănătăţii, administraţiile spitalelor și autorităţile locale au făcut posibilă deschiderea a 4 departamente medicină de urgenţă, de care au benefi ciat 4 spitale și micii pacienţi în stări de urgenţă din republică.
Detalii

Echipamente performante pentru 4 departamente medicină de urgenţă

Una dintre cele mai importante activităţi în cadrul Proiectului REPEMOL constă în modernizarea sistemului de urgenţe pediatrice prin dotarea cu echipament medical performant. Proiectul a înzestrat 4 departamente medicină de urgenţă și 4 secții terapie intensivă din cadrul Institutului Mamei şi Copilului, Spitalului Clinic Municipal pentru Copii "Valentin Ignatenco", Spitalului Clinic Municipal Bălţi, Spitalului Raional Cahul, cu mijloace tehnice de diagnostic și tratament de ultimă generaţie. 
Detalii

Sistem de distribuție a gazelor medicale

Sistemul de gaze medicale este imperativ pentru funcționarea unităților de urgență și secțiilor de terapie intensivă, deoarece acestea au de a face cu foarte multe cazuri critice de urgențe, pentru care gazele medicale sunt o ancoră de salvare. Din acest motiv, Proiectul REPEMOL a asigurat instalarea sistemelor integrate de distribuție a gazelor medicale în cadrul departamentelor de urgență din Institutul Mamei și Copilului, din Spitalul Raional Cahul și din Spitalul Clinic Municipal Bălți. 
Detalii

Standarde europene de organizare a departamentelor medicină de urgență

Structura și modul de organizare a celor 4 departamente de urgenţă create în cadrul sistemului regionalizat de asistenţă medicală de urgenţă și terapie intensivă la copii au fost inspirate din sisteme de urgenţă de peste hotare care au dovedit eficienţa lor pe termen lung. 
Detalii

Impactul creării serviciului regionalizat de asistență pediatrică de urgență

Impactul regionalizării poate fi măsurat prin indicatori concreţi. Astfel de indicatori ar fi numărul de adresări către departamentele medicină de urgenţă, numărul de pacienţi trataţi ambulatoriu sau numărul de internări.
Detalii

Achiziţionarea echipamentului pentru 4 ambulanţe

Prin intermediul Proiectului REPEMOL au fost dotate cu echipament medical performant 4 ambulanțe care vor asigura transportarea medicală în condiții optime a copiilor mici care necesită terapie intensivă și reanimare (cazuri de urgență).
Detalii

TOXAPEL - 022 555 220

Din 2012, în Republica Moldova este disponibil un nou serviciu informațional de asistență medicală telefonică, destinat părinților și cadrelor medicale – Centrul Naţional Informațional în Toxicologie Pediatrică sau TOXAPEL. Acesta este un serviciu medical de urgență pe cazuri de intoxicații și otrăviri la copii, care are scopul de a informa populația și medicii asupra modului în care trebuie acordat primul ajutor copilului care s-a intoxicat cu medicamente sau cu o substanță cu potențial toxic.
Detalii