Andrei USATÎI, ministrul Sănătății, Republica Moldova
„Sănătatea în Moldova a cunoscut multe schimbări benefice, dintre care cea mai însemnată este faptul că am reușit să atragem fonduri importante de la investitori externi, precum Banca Mondială, Banca Consiliului Europei pentru Dezvoltare CEB, Comisia Europeană, JICA, Guvernul României, Guvernul Austriei, Agenţia Elveţiană de Dezvoltare. În anul 2013, cuantumul resurselor financiare destinate Sănătăţii a fost în creştere cu circa 423 de milioane de lei, comparativ cu 2012, şi a constituit aproape 5,2 miliarde de lei (5,2% din PIB), drept urmare, cea mai mare parte a obiectivelor stabilite în Planul de acţiuni al Ministerului Sănătăţii pentru 2013 au fost realizate, iar indicatorii din domeniul Sănătăţii s-au îmbunătăţit.

Cu ajutorul fondurilor atrase de la investitorii străini, am putut dezvolta numeroase proiecte. Printre cele mai însemnate proiecte putem aminti implementarea proiectului moldo-elveţian „Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova” (REPEMOL), prin care au fost create trei centre regionale de asistență pediatrică de urgență și terapie intensivă.” (extras din interviul ministrului Sănătății, Andrei Usatîi, pentru revista „Politici de Sănătate” - politicidesanatate.ro/andrei-usatii-ministrul-sanatatii-cuantumul-resurselor-financiare-destinate-sanatatii-fost-crestere-cu-circa-423-de-milioane-de-lei-2013/)

Beneficiarii despre REPEMOL

Dr. Ala CONDREA, șefă a Secției Primiri Urgențe, Departamentul Medicină de Urgenţă din cadrul Spitalului Clinic Municipal BălțiMulțumim Proiectului REPEMOL pentru susținere si colaborare. Noi existăm datorită proiectului. Tot sistemul de urgențe pediatrice Nord este implementat cu ajutorul și susținerea Proiectului. Departamentul Medicină de Urgenţă din cadrul Spitalului Clinic Municipal Bălți este rezultatul unei munci comune, iar succesele noastre sunt și ale ale Proiectului. Să știți că Bălți nu va dezamăgi, tot ce ați investit în DMU Bălți pentru regiunea de Nord a republicii este menținut și dezvoltat de noi. VĂ MULȚUMIM!
Dr. Angela MANIUC, medic anestezist pediatru în Secţia de anesteziologie pediatrică a Institutului Mamei și Copilului, lector universitar la Catedra de Chirurgie, Ortopedie şi Anesteziologie Pediatrică a USMF ,,N. Testemiţanu”Proiectul REPEMOL a venit în Moldova ca un colac de salvare pentru un vas aflat în naufragiu. A venit în timp util și în situaţia cînd tot ceea ce a fost acumulat mai bun din trecut în domeniul medicinii – bagajul de cunoştinţe teoretice al specialiştilor, posibilităţile materiale de acordare a asistenţei anestezice şi medicale de urgenţă, se dispersaseră haotic în tumultul perioadei de tranziţie.

Venind cu promovarea și implementarea algoritmilor revăzuți şi actualizați de resuscitare pediatrică şi neonatală, urgenţe neonatale, medicină a catastrofelor, REPEMOL a contribuit nemijlocit la ,,resuscitarea” departamentelor de asistenţă pediatrică de urgenţă, departamentelor de anestezie-terapie intensivă pediatrică.

Şi aici a pornit-o cu dreptul, REPEMOL investind, în primul rând, în potenţialul uman prin organizarea de cursuri intensive de instruire în domeniul suportului vital de bază şi suportului vital avansat. Astfel, Proiectul a contribuit la răspândirea informaţiei şi la implementarea noilor practici.

Prin cursurile de formare de formatori, cursuri de pedagogie, noi, specialiştii anestezişti cu experienţă, ne-am îmăprospătat cunoştinţele profesionale şi am învățat cum să transmitem cât mai bine structurat ș intersant informaţia nouă către colegi.

Promovând activitatea în echipă, Proiectul a contribuit la consolidarea echipelor de lucru, accentuând, totodată, importanţa liderului de echipă în situaţiile critice.

REPEMOL a venit şi cu donaţii importante de echipament medical, fără de care activitatea în acest domeniu chiar este imposibilă – echipamente performante de anestezie, aparate pentru respiraţia artificială pulmonară de ultimă oră, microscop pentru intervenţii chirurgicale şi neurochirurgicale, laborator expres, camere pentru pregătirea soluţiilor de perfuzie pentru fiecare pacient grav în funcție de necesităţi, compresoare și gaze medicale, ventilatoare, etc.

Cea mai importantă contribuție a Proiectului este încununată de salvarea mai multor vieţi de copii şi oferirea unor servicii medicale de calitate, odată cu regionalizarea serviciilor pediatrice de urgență și terapie intensivă.

Dr. Tamara Țurcanu, asistent universitar, Departamenrul de Pediatrie al USMF „N.Testemiţeanu”, medic pediatru, categorie superioară, consultant, Secţia maladii respiratorii la sugari, Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1Regionaliozarea serviciilor pediatrice de urgență și terapie intensivă din Republica Moldova a ameliorat vădit accesul micilor pacienți la servicii de sanătate de calitate, fapt ce are cu impact pozitiv asupra sistemului de sănătate pe termen lung.
Maria STRATU, asistentă medicală, CMF 12, mun. ChișinăuProiectul REPEMOL dă povață tuturor,
Ghid pentru părinți distribuie
și la sănătatea copiilor contribuie!

(fragment din eseurile câștigătoare în cadrul Concursului pentru asistenți medicali „Cei mai buni consilieri medicali pentru familiile cu copii de 0-5 ani”)