A avut loc prima inventariere națională a dispozitivelor medicale din țară

06 octombrie 2017

În premieră, Republica Moldova a colectat, la nivel național, informația cu privire la dispozitivele medicale din 186 instituții medico-sanitare publice prin intermediul Sistemului Informațional „Managementul Dispozitivelor Medicale” (SIMDM), lansat de curând.

Eficiența actului medical în instituțiile publice de sănătate de orice nivel depinde, într-o mare măsură, de dotarea acestora cu dispozitive medicale funcționale și bine menținute. Republica Moldova însă nu dispunea, până de curând, de o informație obiectivă, colectată la nivel național cu privire la dispozitivele medicale din instituții și starea lor. Odată cu instituirea SIMDM, această inventariere națională a echipamentelor și dispozitivelor prezente în instituțiile publice de sănătate a devenit posibilă și rezultatele acesteia au fost prezentate în cadrul Seminarului „Inventarierea națională a dispozitivelor medicale. Rezultate și perspective”, organizat sub auspiciile Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Directorul Agenției, a mulțumit reprezentaților tuturor instituțiilor medicale publice pentru efortul depus la înregistrarea informației despre echipamentele medicale disponibile în entități.

„Toate instruirile pe care le-am făcut cu privire la SIMDM au avut scopul să vă explice utilitatea și importanța Sistemului informațional Managementul Dispozitivelor Medicale. Vă mulțumesc pentru acest prim exercițiu realizat și sperăm că astăzi veți afla răspunsurile la toate întrebările ce vă frământ”, a spus Vladislav Zara.

Potrivit șefului Departamentul Microelectronică și Bioinginerie Medicală de la Universitatea Tehnică din Moldova, profesorului universitar Victor Șontea, „este foarte important să cunoaștem ce fel de dispozitive avem, unde sunt amplasate acestea și în ce stare sunt, deoarece medicina modernă constă din 50% aportul specialistului medical + medicamente și alte 50% din aportul echipamentele medicale utilizate”.

„Inventarierea națională arată că peste 50% din dispozitivele din țară sunt învechite. Cel mai vechi echipamente medical figurează din anul 1957. Calitatea actului medical nu poate corespunde standardelor medicinii moderne în condițiile în care avem dispozitive depășite de timp. Trebuie să înțelegem că 50% din tehnologiile medicale din prezent nu existau acum 10 ani, de aceea vârsta unui echipament nu trebuie să depășească 10 ani. Țările europene folosesc un dispozitiv timp de 7-10 ani, după care donează echipamentele uzate țărilor în curs de dezvoltare precum Moldova, iar noi le luăm fericiți, după care descoperim că nu știm ce să facem cu ele, nu mai găsim piese de schimb pentru ele deoarece sunt depășite de timp și nimeni nu le mai produce. Ca rezultat, depozităm echipamentele care nu trebuie nimănui în Europa. De aceea este crucial ca administrațiile instituțiilor medicale să înțeleagă această realitate și să achiziționeze echipamente noi”, a spus Victor Șontea.

Profesorul a punctat că SIMDM oferă posibilitatea să cunoaștem toată informația despre echipamentele existente, dar și ce necesar de dispozitive avem pe țară, pe regiune, pe instituție.

„Când mergi la cumpărături, îți faci lista de acasă. Nu cumperi ceea ce ai deja în casă, ci ceea ce nu ai. Așa și cu dispozitivele medicale: trebuie să știm ce avem întâi ca să nu dublăm cumpărăturile, să știm ce cerem de la conducere, de la donatori”, a completat specialistul.

El a ținut să mulțumească Agenției Elvețiene de Dezvoltare și Cooperare pentru suportul acordat R. Moldova în instituirea managementului dispozitivelor medicale în țară și a specialității de bioinginerie, precum și pentru echipamentele achiziționate pentru sistemul autohton de sănătate.
„Datorită bioingineriei am redus timpul soluționare a defecțiunilor echipamentului medical de la câteva săptămâni la 2 ore. De dispozitive ține și diagnosticul corect al afecțiunii pacientului, precum și tratamentul eficient. Dispozitivul trebuie să fie funcțional 24 din 24 de ore. Noi deja avem rezultate bune, atât prin instituirea profesiei de bioinginer, cât și a managementului tehnologiilor medicale. Mai mult, avem solicitări din exterior de a instrui bioingineri pentru alte țări precum Turkmenistanul, ceea ce înseamnă că suntem cu un pas înainte”, a spus el.